Qyteti blu i Marokut, askush nuk e din pse filloi të lyhet me këtë ngjyrë

Ky është qyteti i bukur i Kefkaouen, i njohur si “Perla Blu” e Marokut. Ky vend i veçantë në malet marokene tërheq turistë nga e gjith bota për tiparet e tij origjinale. Shtëpitë dhe rrugët janë pikturuar të gjitha në blu.

Askush nuk e di me siguri pse qyteti filloi të lyhet me blu. Disa mendojnë se bluja për hebrenjtë ka kuptim shpirtëror e fetar pasi u shpërngulën aty, disa të tjerë mendojnë se është ngritur nga Ali bin Rashid për strehimin e muslimaneve të dëbuar nga Andaluzia në shekullin e XV, të tjerë mendojnë se jo vetëm që janë gratë ato që e nisën këtë traditë, por vazhdojnë ta bëjnë edhe sot. Megjithatë këto të dhëna nuk janë vërtetuar asnjëherë. Edhe sot e kësaj dite nuk ka një shpjegim të saktë.

537 thoughts on “Qyteti blu i Marokut, askush nuk e din pse filloi të lyhet me këtë ngjyrë

Comments are closed.