Me syzat e shtrejta në ballë, kritikonte arabët!

Një ditë, takova një nga ato shqiptarët e shumtë që vazhdojnë të shajnë të tjerët për ngecjen tonë në lëminë ekonomike, shkencë, mjekësi dhe gjithçka tjetër. Si zakonisht pa lexuar dhe një liber kualitativ mbi historinë, filloi me turqit, duke i share dhe përfundoi tek arabët

Në fund përmendi të arriturat e epokës së fundit duke me parashtuar dhe nga një pyetje me qellim që të më detyronte dhe mua të miratoj mendimin e tij.

«Kompjuterin kush e zbuloi, mos ishin arabet», më tha? Jo, i thash «ato kanë zbuluar numrat. Pra gjuha që përdorin kompjuterët janë numrat. Andaj duhet patur parasyshë se Kompjuteri nuk punon me “disel” (numra romak), por edhe sot e kësaj dite numrat që përrdorë e gjith bota njihen si numra arab.»

«Televizorin, Kamerën, I Phone kush i zbuloi gjith këto? Mos vallë edhe këtë ishin arabë.» «Jo të gjitha, por ndihmoi pak, Ibn El Haithem kur e zbuloi “Qamara-n” kameren e parë në» – ia ktheva.

Ne fund e shikova në sy, përmes syzave të shtrenjta që mbante dhe i thash: “Sikur të mos ishin arabët, ty mund të ishe duke ecur me shkop në rrugë, për shkak të dobesimit të shikimit”.

“Pse mos dëshiron të thuash se edhe syzat i kanë zbuluar arabët” – nderhyri plot mllef. «Jo, këtë të fundit nuk e them unë, por e thotë Libri i Fizikës për klasen e 5, në planprogramin e paraparë për vitin 2017/18 në Zvicër.

Irfan Agusi

 

369 thoughts on “Me syzat e shtrejta në ballë, kritikonte arabët!

Comments are closed.