Zvicra vendos, nëse e don ose jo “Burka-n“!

Nesër është dita në të cilën qytetarët do të hedhin votat e fundit në kutitë e votimit, për të vendosur për disa çështje të rrëndësishme që kanë të bëjnë me tregëtinë dhe të tjera në sferën e Buqësisë si dhe marëveshja tregëtare me Indonezinë. Ndër ato votohet edhe për një Iniciativë të stërfolur ndër vite, e që ka të bëjë me të drejtën e grave muslimane për të mbajtur ose jo një “Burka”

Është diskutuar shumë në këtë temë dhe kanë qenë të ndryshme reaksionet e qytetarëve, bizneseve të cilët do të mund të humbin shumë nëse kjo iniciativë do të kaloj, partive liberale me ato djathtiste dhe muslimanëve në njërën anë, me disa „shpirtëra“ të hutuar, të cilët mendojnë ndryshe kur flasin me Zotin nga friga se mos po veprojnë gabim dhe flasin ndryshe kur dalin para dritareve mediatike. Hutinë e tyre shpirtërore e kami parë dhe në debatet Televizive, kur një deputete zvicrane jomuslimane, del në mbrojtje të Burkas duke argumentuar qëndrimin e saj, ndërsa një shpirt i hutuar musliman, duke u munduar të duket më „katolik se Papa“, del në mbrojtje të Iniciativës për të ndaluar këtë veshje që bartin disa gra muslimane në shtetin Helvetik.

Sidoqoft nesër është dita finale e një beteje të zhvilluar tash e disa muaj në mes politikës liberale dhe asaj djathtiste, në mes bizneseve që preken direkt nga ky vendim dhe atyre që nuk mvaren prej kësaj, në mes muslimanëve që jetojnë në këtu dhe e shohin këtë Iniciativë si një fillim të një ofanzive kundër të drejtave të tyre në vend, me disa shpirta të hutuar që nuk dijnë kah të fluturojnë.

Pyetja është se kush do të fitoj nesër, „Burka“ që në këtë rast asocon në lirinë dhe të drejtën e një grua për tu veshur ashtu siç mendon se është ok, që në fakt e mbron edhe Kushtetuta sa i përket kodit të veshjes në publik apo „Burkaverbot“ që në këtë rast asocon në cungimin e një të drejte themelore ndaj një grupi të vogël të grave muslimane që praktikojnë këtë veshje.

Kjo është demokracia, për të zënë një vend në këtë sistem duhet të lëvizësh nga vendi, përndryshe duhet të knaqesh me rezultatin që sjellin votat.

/i.a./

 

446 thoughts on “Zvicra vendos, nëse e don ose jo “Burka-n“!

Comments are closed.