Zvicër: “Namazi i Bajramit nuk do falet në xhami, as edhe në shtëpi”

Këshilli Federal i Zvicrës ka paralajmëruar se më 28 maj 2020, do të mund të hapen sërish xhamitë në Zvicër. Ky është një lajm i mirëpritur thonë nga Unioni i Bashkësive Islame Shqiptare në Zvicër

“Shpresojmë që, gradualisht, do të hiqen sa më shpejt të gjitha masat që ende janë në fuqi, të cilat kanë për qëllim parandalimin e mëtejmë të përhapjes së virusit Covid-19. Në fuqi mbeten ende mbajtja e distancës prej 2 metrash, dezinfektimi i duarve dhe në përgjithësi kujdesi i veçantë për higjienën.”, thuhe në njoftimin e DAIGS, lëshuar për publikun.

Më posht po ua publikojmë Komunikatën e Unionit të Bashkësive Islame Shqiiptare në Zvicër:

“Të nderuar vëllezër, ju lusim që të kemi kujdes në këto pika:

Kryesia e DAIGS ju njofton se dita e parë e Fitër-Bajramit është të dielën, më 24 maj 2020.

Për hapjen e institucioneve fetare, të gjitha xhamitë do të duhet të pajisen me Konceptin mbrojtës (Schutzkonzept), pa të cilin nuk është e mundur hapja e tyre. Ky koncept, praprakisht, pritet të aprovohet nga Këshilli Federal zviceran (Bundesrati) dhe këto ditë do të duhet të jetë në dispozicion të kryesive të xhamive tona. Koncepti është në përgatitje e sipër nga FIDS, ku edhe ne si DAIGS jemi të involvuar në përpilim të tij. Për më shumë detaje, do të informoheni në fillim të javës që vjen.

Sa i përket faljes së namazit të Fitër-Bajramit, kësaj radhe nuk do të ketë mundësi që të falet nëpër xhamitë tona apo në sallat e zakonshme, për shkak të masave që ende janë në fuqi. Po ashtu, sipas mendimit zyrtar të shkollës sonë juridike hanefite, namazi i Bajramit nuk mund të falet as edhe në shtëpi, por ne ju sugjerojmë me sa vijon: Të falet namazi i sabahut në gjirin familjar, imamët të mbajnë derse apo program fetar nga xhamia dhe pastaj të emetohet live, kurse xhematet tona, në shtëpitë e tyre, do të gjallërojnë bajramin me tekbire, lutje dhe salavate, dhe si zavendësim të namazit të Fitër-Bajramit, mund të falin ndonjë namaz nafile, sikur që është namazi i duhasë, prej dy reqatesh e më shumë.

Ju rikujtojmë edhe njëherë se shëndeti i njerëzve është me prioritet të lartë dhe se nuk duhet të lejojmë që xhamitë tona të shëndërrohen në vatra dhe mjedise të përhapjes së sërishme të virusit covid-19.

Ndërsa, për çështjen e Fitrave të Ramazanit, do të veprojmë sikur që kemi vepruar edhe viteve të kaluara, duke i destinuar në medresetë tona në vendlindje.

Të respektuar vëllezër, kryesia e DAIGS ju uron juve dhe xhemateve tuaja festën e Fitër-Bajramit, duke mbetur me shpresë e duke lutur All-llahun xh.sh. që ta pranojë agjërimin tonë dhe të gjitha ibadetet e tjera të realizuara gjatë muajit të Ramazanit.”,  thuhet në njoftimin e Kryesisë së DAIGS në Zvicër.

23 thoughts on “Zvicër: “Namazi i Bajramit nuk do falet në xhami, as edhe në shtëpi”

Comments are closed.